els Amics del Drac
Amb l’arribada de la democràcia es va tornar a ocupar el carrer com a espai de festa i alhora van produir-se una sèrie de canvis en el funcionament dels balls de la Festa Major de Vilafranca. La majoria van passar a actuar gratuïtament.
Pel que fa al Drac, el 1979, un dels administradors va proposar a un grup de joves entrar al Drac com a renovació de la colla i sense cobrar, com van començar a fer d’altres balls a partir d’aquell any. Aquella Festa Major la colla de portadors estava formada pels antics balladors i el nou grup, i com a músic un flabiolaire.
Aquell mateix any, el 23 de setembre, el Drac de Vilafranca va participar en la Mostra de Bèsties Fantàstiques que es va realitzar dins de les festes de la Mercè a Barcelona, juntament amb vuit dracs més i tres colles de diables. Aquesta mostra va ser la base del Correfoc que se celebra des del 1981 a Barcelona.
La primera setmana de desembre del 1979 va formar-se els "Amics del Drac", col·lectiu de portadors del Drac de Vilafranca encarregat de treballar al voltant d’aquesta figura i vetllar pel seu bon ús.
Una de les primeres accions dels "Amics del Drac" va sorgir el 1982, quan es va poder veure per la Festa Major l’exposició “El Drac” a la capella de Sant Joan, entre els dies 28 d’agost i 5 de setembre.
Més endavant, el 1984, els "Amics del Drac" conjuntament amb els administradors de la Festa Major, van organitzar la mostra “Bestiari fantàstic i popular de Catalunya” a la Capella de Sant Joan, del 25 d’agost al 2 de setembre.
Dins la revifalla de la festa durant els anys finals dels ’70 i començament dels ’80, el 1981 es va començar a realitzar l’ofrena dels balls a l’interior de Sant Maria a l’Ofici del dia 30 d’agost. Durant aquest acte els representants de tots els balls entren a l’església, i cada any un de diferent actua al davant de l’altar. El drac va fer-ho el 1994, tot i que evidentment va ballar la Dansa del Foc sense coets, al so del flabiol.
El 1996 es va constituir l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, associació de la qual els "Amics del Drac" de Vilafranca en són membres fundadors.

Cartell de l'exposició
Gaudeamus
Anualment els "Amics del Drac" celebren la seva trobada, que rep el nom de Gaudeamus. Un sopar on es convida a totes aquelles persones que han format part de la colla. En el transcurs de l’acte es fa lectura d’un pregó, que cada any llegeix un convidat diferent, per cantar les excel·lències del Drac, ja sigui per haver-ne estat portador, haver tingut algun tipus de relació amb el Drac o la festa, o per formar part del món de la cultura popular i tradicional en qualsevol dels seus aspectes. Al finalitzar el sopar també es fa entrega d’un obsequi que d’alguna manera sempre porta incorporada la imatge del Drac.
Àlbum fotogràfic de la colla